Sambuco, svarthyll, en likør og i dag vårt delmål, en fjelltopp.

Sambuco, svarthyll, en likør og i dag vårt delmål, en fjelltopp.

 

Langt i det fjerne fra hotellets terrasse kunne vi skimte toppen av et fjell vi skulle bestige, deretter til Maiori, nabolandsbyen som skulle være vårt mål og stedet vi skulle nyte lunsj.

Morgenstund med stell av føtter som ble smurt inn med krem, så gode løpesokker og et par godt tilpassede joggesko som har over 600 kilometer fartstid som sitter støpt på sin siste reise, en vandring i landskapet ved Amalfikysten.

 

 

Skoene har vel luktet bedre, men nå er det frokosten som dufter. En italiensk god frokost med nybakt brød, rundstykker,  pålegg, meeeengder med nydelige kaker og frukt .

Fornuften sier en skive med pålegg. OK, en skive blir spist og så bestemors kaker, fylte kaker. Den perfekte frokost i magen og sekken er fylt med vann og vi er klare for en ny og fantastisk dag med spennende utfordringer.

Minori er blitt vår by, en by for de som ønsker å delta i et italiensk liv, hvor du på en handletur til en middag kan gå til bakeren, konditoren, fiskemannen, slakteren eller ostemannen. Folk smiler og hilser, et sted for oss som liker roen og ikke fokus på natteliv.

Starten av vandringen er alltid like fornøyelig, finner vi stien?

I dag som alle andre dager fant vi stien, noen små omveier, av og til litt usikker på om akkurat den vi valgte var rett. Men hva gjør det, vi er på vei mot en fjelltopp og siden en bukt med en vakker by og en lunsj som venter.

Vi gikk motstrøms av elven Sambuco. En elv som slynger seg i et kulturlandskap, ispedd et preg av regnskog.

 

Stier som slynger seg oppover langs terrasserte  skråninger. Stier, med trapper-eller er det trapper med sti.

Hvor det er mulig å drive jorden er hver kvadratmeter plantet. Sitrustrær, druer, kastanjer, tomater, auberginer, små kjøkkenhager, ispedd noen bed med blomster og krydder.

Vi blir ydmyke, plassen de dyrker på er terrasser som ofte ikke er dypere en litt over en meter.

Grønt med en duft av honning, sitrus, krydder og grønt blir av og til krydret av lukten av hest, esel og muldyret “eksos”.

 

Vi går forbi små gårder hvor det eneste fremkomstmiddelet er å gå. Frakt foregår med hest, esel og muldyr.

Fuglesang, hanegal, vrinsk av hest, “latter” fra esel og muldyr, små gårdshunder gjør og geitenes mekring blander seg med vindens lyd og klokkeklang fra kirkene. Vi blir møtt av logrende og lett bjeffende hunder og menneskene vi møter ønsker oss med et smil velkommen med buongiorno, før de undrende spør hva vi holder på med og hvor vi skal.

De rister på hodet og ønsker oss god vandring med et nytt og bredere smil.

Nye trapper, stiene endrer seg, noen ganger belagt med sten, andre ganger som en sti som nesten er grodd i gjen. Alt er i endring, vi ser det tar godt vare på vannet. Bekker demmes opp og overskuddsvannet blir demmet opp.

Små brune perler ligger ofte på bakken og der står en liten flokk av geiter. Vi smiler og ler høyt og ekkoet er ciao, nede i krattet. Der står en gjeter på sikkert 80 år og smiler tannløst, samtidig som hans små gjeterhunder på ca. 8 kilo kommer oss logrende i møte og slikker oss på svette legger og elsker at vi klapper dem.

Et lite øyeblikk av kjærlighet.

Stien endres etter jordsmonnet. Fra å vandre i et kulturlandskap ispedd regnskog, ender vi høyere opp, vi opplever utsikten over landskapet og ser kysten, før vi vandrer ned på den andre siden av dalen. Der hvor solen ikke slipper til. Nøttetrær, alpefioler og smågriser. Ja – det er sesong for de stille smågriser, som får italienere til å juble og slå kolbøtte.  Porcino er steinsopp som italienere drømmer om å jakte på og for mange den eneste grunnen til at de går i skogen.

Flere steder er stien dekket av et grønt tak, det dufter grønt og det er vakkert.

 

Oppover, videre oppover og så – åhhhhh for en utsikt, vi ser fjellene og havet og kjenner en salt vind møte oss.

Nå er stien eller, trappen nedover og for første gang opplever vi nåletrær, Pinje. Duften av nåletrær, varm jord og salt blir overtatt av sitrusduften, ispedd søte druer og fiken.

Vi er nå kommet ned til sitrustien, Sentiero dei Limone. Sitroner over nesten alt. Stien fører oss til Maiori, storesøsteren til Minori.

 

En deilig vandring på 13 kilometer i skiftende og nydelige omgivelser.

Nå var det vår jakt på spisested og  vi fant restauranten hvor fiskeretten og vinen fikk våre smil enda større mens føttene fikk hvile.

 

Hva gjør man etter en god middag og en fantastisk tur, da tar man bena fatt og går “hjem” til vår by og vårt deilige hotell og en tur på stranden med en deilig dukkert.

På hotellet ble vi ønsket velkommen av bestemødrene og lille Antonio.

Vi lever, smiler og har opplevd flotte nyanser av historie, jordbruk, menneskers innsats i å ta frem fantastiske jordbruksprodukter, natur, fantastiske mennesker, nydelig mat – Glede, smil og kjærlighet <3

 

Ønsker dere alle velkommen til morgendagens tur.

Aage & Vibeke

FemiRUN & GUTTA@løper

#FemiRUN #GUTTAløper #ArconNorway #CraftSportswearNOR

NB! Er du med i FB gruppenene GUTTA@løper eller FemiRUN får du 25% på all handel på CRAFT.no Ta kontakt for å få rabattkoden.
vibeke@femiroma.no
FemiRUN kvinner får 20% på Femarelle / Arcon. Ta kontakt for å få rabattkoden.
vibeke@femiroma.no

Athen Maraton, alle maratonløps mor og perfekt for deg som vil vandre i Pheidippidis spor eller løpe for å perse, 5 km, 10 km eller maraton. Arrangementsdag: 11. november 2018. Påmelding, les mer: Klikk her 

Vakker vandring i Toscanas natur, historie, mat & vin 23.-30. oktober (7 netter) Påmelding, les mer: Klikk her

Velkommen til spennende Madrid, april 2019. Byen har mange opplevelser å by på, enten du er opptatt av å vandre, løpe 10 km, halvmaraton, maraton, eller liker å oppleve kunst, shopping eller mat. Les mer: Klikk her

Velkommen til FemiRUNs Facebookgruppe : FemiRUN -FemiROMA

Velkommen til Facebookgruppen: GUTTA@løper

Trenger du å bli inspirert og motivert til å trene
deg opp til å nå dine mål, takle motgang og skape et overskudd og livsglede?

FEMIROMA TIL FEMIRUN
FORFATTER: VIBEKE BJERG

BOKEN INNEHOLDER TRENINGSPROGRAM MED TRE UTVIKLINGSNIVÅER:
– På vei ut av sofaen
– På vei mot løperytmen
– På vei mot maraton.

KR 119
Link: https://pregomobile.no/produkt/femiroma/