Porchetta, svineside som krydres og rulles sammen og deretter stekes i ovn, ble servert med frittert zucchini og blomkål, aubergine, diverse grønnsaker og vin og vann. Enkelt, men meget smaksrikt.

Dag 6 og 7, Firenze.

 

Taxien hentet oss på piknik-stedet kl 15 og vi hadde ca 1,5 t i bil til Firenze. Det begynte å småregne og tiltok gradvis underveis. Siden det var 1.mai var det ekstra mye trafikk og turen tok 2 t.

 

 

Firenze, en spennende by. NRK hadde nylig vist en BBC serie fra Italia, hvor Firenze var omtalt i et program. Det tok for seg historien med Medici familien som bygget opp og «styrte» byen i flere århundrer, fra det 14. til det 17., inntil ca 1660, da slekten døde ut og alle deres eiendommer, kunst og penger ble testamentert til Firenze. Uffizi museet inneholder i dag, det meste av denne kunsten. Blant annet viste de hvordan kuppelen i Domen, Santa Maria del Fiore ble bygget, egentlig er det to kupler.

Mediciene ga Brunelleschi i oppdrag å bygge ferdig denne kuppelen. I 1436 var dette verdens største kuppel. Videre viste de i programmet, oss gjennom en passasje/gate hvor Medici familien kunne gå fra palasset til sitt hjem, uten å være på gateplan. Dette for å unngå eventuelle overgrep, ettersom en av familiemedlemmene ble overfalt og myrdet på åpen gate.

 

Michelangelo hadde flere jobber for Mediciene og det ble ca år 1900, funnet et rom med mange veggtegninger, gjort av Michelangelo.

 

 

 

 

Hotellet, Macchiavelli, lå sentralt, 200m unna togstasjonen og kort vei til gamlebyen. Innsjekkingen gikk greit og vi skulle møtes nede for et glass Aperol. Vi ble enige om å gå mot restauranten, hvor vi skulle spise middag, Trattoria Sabatino. Dette var et av flere forslag vi hadde fått av Sylvia, Vibeke og Aages kursholder i italiensk. Hun er fra Firenze og valgte restauranter fri for turister, kun lokale og med god mat. Det regnet og vi fant ikke noe sted før vi endte opp på Trattoria Sabatino.

 

 

Til forrett fikk vi pasta med tomat saus og grønnsaker og kjøtt.

 

 

Hovedretten ble Faraone, perlehøne, som var fantastisk god, pluss en god Chianti vin.

 

 

Etter en lang dag med mange opplevelser bega vi oss mot hotellet. Noen tok en gelato på veien hjem. Deilig å legge seg og våkne opp til nok en dag i Firenze.

Tirsdag kom med ca 20 grader, overskyet og innimellom litt duskregn. Formiddagen var til fri disposisjon, som ble brukt til å se gamlebyen, vindusshopping og bare rusle rundt.

 

Foto: Gro Anundskaas

Kl 12:30 møttes vi på hotellet for å begi oss til San Lorenzo markedet og lunsj, 2 min fra hotellet. Lunsjstedet hadde Vibeke og Aage funnet i desember.

The Porks, en familiedrevet porchetteria, hvor nonna, bestemor stod på kjøkkenet, sønnen ekspederte og skar opp svinekjøttet og hans datter løp rundt i restauranten og serverte, alltid med et smil og en kommentar på lur.

 

 

Porchetta, svineside som krydres og rulles sammen og deretter stekes i ovn, ble servert med frittert zucchini og blomkål, aubergine, diverse grønnsaker og vin og vann.

 

 

 

Enkelt, men meget smaksrikt.  Nonna kom ut og vi tok bilder og hun var tydelig stolt over at vi kom tilbake og at vi i oktober kommer tilbake igjen.

 

 

FemiRUN har også her gjort seg bemerket.

 

 

 

 

Runden rundt på markedet resulterte selvfølgelig i at det ble kjøpt krydder, olivenolje, trøffelolje, balsamico og ulike smågreier.

 

En av damene var klar for å kjøpe skinnjakke. Hun hadde akkurat kjøpt nye Roy Bjarne briller, RayBan for de uinnvidde.  Etter å ha sett i 2-3 skinnbutikker fant hun en nydelig mørkegrønn skinnjakke, nedsatt med € 580! En annen av damene kjøpte seg en veske (til).

Resten av ettermiddagen gikk til å vandre rundt i byen og bare nyte, ta bilder, en kaffekopp her og et glass Prosecco der.

Foto: Gro Anundskaas

 

 

Kl 19 var det samling for ny middags restaurant, Trattoria La Casalinga. Denne lå også på andre siden av elven Arno. Vi krysset broen ved siden av Ponte Vecchio, som nå er kjent for sine gullsmeder. På Medicienes tid var det flere slaktere her. Alt restavfallet fra slakteriet ble kastet i elven og stanken ble uutholdelig. Mediciene, som hadde bygget sin passasje over broen, besluttet, på grunn av stanken, at slakterne skulle vekk og gullsmeder fikk plass i stedet for.

 

 

Vi ble møtt av bare smil og en hyggelig servitør som viste oss bordet i et eget avlukke for oss selv. Veldig fint for da kunne vi både snakke og høre hverandre godt, uten støy fra andre nabobord.

 

Foto: Gro Anundskaas

 

Menyen var Crostini, 4 stk med ulike smaker, kyllinglever, gulrot mousse, tomat og bønner. Brødet var dynket med en meget god olivenolje, mmmm deilig.

 

 

Endelig, hovedretten var fisk og salat. Hel, ovnsbakt og utrolig god fisk, var alle samstemte om.

 

 

Desserten som ble valgt var både panacotta, gelato med tartufo druknet i kaffe, gelato med vodka og lemoncello. Servitøren var rask, smilende og vi hadde en flott middag, topp service med masse latter og nydelig mat.

 

 

Turen hjem til hotellet gikk via brede handlegater med flotte butikkvinduer. En Aperol som rundet av kvelden ble inntatt utendørs på en restaurant rett ved hotellet. Oppsummering av dagen, gode samtaler, latter og godt humør preget gjengen på tur.

Neste morgen var det tid for utsjekking og en tur på markedet, for siste innkjøp før vi skulle fly hjemover. Vibeke og Aage gikk til innkjøp av en bok om italiensk flora, altså blomster etc og ikke den lille firbente hjemme……

På hotellet satt vi og ventet og gjorde oss klare for avreise til flyplassen og inn kom den ene etter den andre av damene. Smilende og bærende på flere poser. Det var innkjøpt litt salumi, salsice og andre godsaker.

Turen ut til flyplassen tok bare 25 min. Innsjekking og sikkerhetskontroll gikk greit unna og snart var vi på vei hjem, via München.

En stor takk til Gro, Tove Heidi, Tone-Christine, Jane og Randi for deres alltid gode humør, latter, flotte innsats og mange samtaler på turen. En stor takk til Vibeke for plan og turopplegg, ispedd mange historier om italiensk mat og generell væremåte.

 

Som tidligere omtalt kommer her en liten liste over dyr vi så på vår vandring gjennom det Toskanske landskapet; rådyr, falk (eller hauk), ørn, orm, tordivel, insekter som helhet, fasan, katt, hund, sau, gris, hest, høne, hane, ender, gås, frosker, padder, død mus. Villsvin så vi ikke, men noen grynt ble registrert…….

Når det gjelder ord og uttrykk er det vanskelig å få ned betoningen på trykk, så jeg velger å skrive ett; «tømme (schjarrssken) sjarken» = gå på toalettet. Takk for mange herlige kommentarer og mye moro, Tove Heidi. Med ditt blide vesen, Steigen italiensk og svensk, har du bevist at vi kommer langt med godt humør og mange smil og god latter. Gleder meg til neste tur med deg, forhåpentligvis uten å krysse en åker med tilhørende kommentar om «jeg kjenner lufttrøkket av geværkula» og de «sikter alltid på førstemann»…..

 

Foto: Gro Anundskaas

Turhilsen Aage

 

 

 

Vakker vandring i Toscanas natur, historie, mat & vin 23.-30. oktober (7 netter) Påmelding, les mer: Klikk her

Velkommen til spennende Madrid, april 2019. Byen har mange opplevelser å by på, enten du er opptatt av å vandre, løpe 10 km, halvmaraton, maraton, eller liker å oppleve kunst, shopping eller mat. Les mer: Klikk her

Velkommen til FemiRUNs Facebookgruppe : FemiRUN -FemiROMA

Velkommen til Facebookgruppen: GUTTA@løper

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken        

Her kan du lese om FemiRUNs reiser: Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

Turhilsen Aage