KAN DU LAGE KETSJUP?

KAN DU LAGE KETSJUP?

 

Alt du får kjøpt, har noen laget hjemme først. Dette er mitt utgangspunkt når jeg lager mat med barn.

Foto: Netta

Delt glede er dobbel glede! Dette gjelder spesielt når det gjelder å lage mat sammen, store og små. Det er kreativt, (i hvert fall hos meg) for oppskrifter brukes ikke veldig ofte, vi leker med ingredienser og smaker oss frem.

De prinsene og prinsessene som jeg har i mitt liv har alltid vært delaktige i å bestemme hva vi skal spise og de har deltatt i matlagingen. De begynte med å sitte i babystolen på kjøkkenbenken, så sitte på benken, så stå på en stol og nå står flere av dem ved siden av meg.

 

Foto: Netta

 

For oss er dette verdifull kvalitetstid. Vi prater, smaker oss frem og kanskje vi lager noe nytt som de ikke har prøvd før. Variasjon, farger og deltakelse – det er mitt motto med barna. La de være med og du vil se at de gjerne prøver nye ting. 

– Kan du lage ketsjup???

Det var stor oppstandelse når jeg laget det første gangen. Grunnen var at jeg hadde glemt å kjøpe det og naboene (som har flere barn og garantert ketsjup i huset) var bortreist. Så da var det bare å google og lage. Nå krever de å få hjemmelaget ketsjup, flaskene fra butikken duger ikke lenger.

Foto: Netta

– Kan vi fååååååå lage fiskepinner, pliiiiiiis!
Det er enkelt, sølete og himla godt- og barna synes det er så morsomt å lage at til og med de som påstår at de ikke liker fisk (akkurat denne uken) spiser masse. En av grunnene kan jo være at vi bruker laks, og det er jo ikke fisk (påstår noen av barna)!

Det barna får lage selv eller delta på smaker ofte mye bedre. Stoltheten og mestringsfølelsen gjør noe med oss alle, uansett om det gjelder trening, skole, matlaging eller jobb. Det er viktig å føle at JEG bidrar, JEG klarer og ikke minst: JEG synes dette er moro.

Viljen og entusiasmen går i berg og dalbane, så noen ganger er lek viktigere enn å hjelpe meg på kjøkkenet, og det er helt i orden. Alle dager er det heller ikke tid til å være mange på kjøkkenet. Jeg håper allikevel at jeg klarer å gi barna inspirasjon og gleden av å lage mat og delta aktivt. Det er ikke kompliserte måltider vi lager, og vi prøver å tilfredsstille de fleste ønsker i løpet av helgen.

Foto: Netta

Våre smaksløker utvikler seg hele tiden og spesielt hos barn. Det de likte for en måned siden kanskje ikke smaker like godt i dag. Og de ønsker å selv velge hva de skal spise, vi voksne har jo ikke alltid lyst på et samme vi heller! Derfor snakker vi på forhånd om hva vi skal lage, og blir enige. Hvis vi skal være sammen flere dager så blir det kompromisser ihht. forskjellige ønske, for jeg lager ikke flere middager. Men, jeg kan godt lage pasta med 2 forskjellige proteinkilder (kylling/fisk) de lager seg ferdig  i ovnen samtidig.

Måltider er samvær; vi snakker, ler, ”krangler”, planlegger, evaluerer. Vi slår av TV, iPader og mobiler. Maten blir ikke bare noe vi fyller magene våre med, det blir en hyggelig stund rundt bordet eller ute i naturen.

Klem fra Sporty Tante

FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken        Se filmen