Duften av svarthyll, mynte og roser blander seg med nyvasket tøy på klessnoren.

Duften av svarthyll, mynte og roser blander seg med nyvasket tøy på klessnoren. Kofferten har en underlig lukt av «varme» løpesko og trøffel. Et lite uhell med en trøffelsmørblanding  som marinerte koffertens innhold bringer gode minner. Katten KissKiss stryker rundt bena, FemiFlora slikker sol og kanarifuglene synger i kapp med hagens fugler.

 

Hjemme, i vårt frodige paradis etter to uker i vårt andre hjem, Siena – Toscana.

 

Vinstokken trives her på Ulsrud, som i Toscana. Søte små miniranker strutter mot den solen som endelig skinner i Oslo.  I Toscana er klasene tunge og henger mot den Sienagule jord. Toscana er solfylt, det krever ekstra omsorg for vekster, løvet rundt klasene er fjernet slik av druene skal få mer sol og modnes bedre, slik at vi en dag skal kunne drikke en nydelig vin. Vin som er skapt av kjærlighet, tatt vare på som barn som ved hjelp av en kjærlig hånd vokser opp på sin egen måte ut fra sitt utgangspunkt – jordsmonnet.

 

I to uker fikk vi den gleden av å oppleve nærheten til Siena – Toscanas historie, med Palio og et innblikk i en 350 år gammel tradisjon. At den «contradaen» = bydelen, Giraffa, som vi var invitert til middag hos, vant Palioen var uovertruffent morsomt og ærefylt.

 

Vi valgte å være nysgjerrige, ydmyke og fulle av kjærlighet for å få ta del av et spennende samfunn og oppleve historien, «smaken», og dagens samfunn.

Kontrastene er store. Fra en varm dag i Bologna med 35 grader, skiller det en god norsk sommer med 22 grader, å komme hjem til Oslo og bare 13 grader, brrrrr. Å være vant til lett sommertøy, dvs shorts og t-shirt eller topp, til mer stoff på kroppen. Natten ble deilig med Norges svale luft inn vinduet i løpet av natten og ikke den evinnelige susingen og kalde luften fra air conditionen.

Vandring i natur, historie, mat & vin og ta del i mennesker hverdag er for oss en gave. Vi lærer for hvert minutt og steg.

Ravnesnattring, duekurring, lyd av Vespa i motbakke på brostein, lukten av nybakt og kaffe våknet vi til i Montepulciano.  Smilende glade av opplevelsene fra gårsdagen, middagen av åkerhøns fra området og med salat fra «bakhaven».

Roberto, en eksentrisk hotelleier gav oss minner fra sitt hotell i Montepulciano, med sin direkte og kjærlige måte å være på – det handler om å leve. Nå… Frøken Vibeke, du er velkommen til å komme tilbake sammen med mr. Winger om dere ønsker å bli en av oss. Skal introdusere dere til vår borgemester. SAMMEN kan vi klare alt.

Smilende glade gikk fri fra hotellet til bussholdeplassen. Det ble en time med soling på bussholdeplassen pga av «feiltolking» av timetabellen.

Målet var Bologna. Først en time med bussen og dens «melkerute» til Chiusi, så tog i to timer til Firenze og et nytt tog til dagens mål, Bologna.

Tid for refleksjon, muligheter til å se, nyte og samtaler.

På Firenze stasjon er det en «kolonial» hvor de selger «alt». Siden det går minst et tog hver time, bestemte vi oss for å handle inn en enkel lunsj for å spise på toget. Enkel, MEN meget smakfull…

«Kolonialen» lager blant annet pizza. Store pizza som du selv bestemmer hvor mye du ønsker å kjøpe.

Hmmmmm for en pizza. For en smaksopplevelse. Det beste melet fra Siena, fyll fra områdene rundt Firenze og bakt med forståelse og kjærlighet.

Inn på toget tok vi med oss deilig pizza, spekeskinke, vin, vann, vannmelon og biscotti. For en lunsj, hvilken pizza. En take away pizza som er så uendelig mye bedre en det vi kan oppleve på de beste pizzasteder i Norge, garantert.

Vår reise, nå på buss og tog, med opplevelser og den beste pizza med dessert. For en reise i livet, tre og en halv time som gjør oss rike og sterke til reisen videre.

Bologna – En vakker, litt sliten, nydelig by med en heftig historie, fargerike mennesker og uendelig god mat og drikke.

Bologna er hovedstaden i den italienske landsdelen Emilia-Romagna. Bologna er en svært gammel by som ble grunnlagt av etruskere ca. år 535 f.Kr., og ble en romersk koloni 350 år senere. Under romertiden var dette en av imperiets aller viktigste byer etter Roma.

Bologna ligger midt mellom Firenze og Venezia og er et knutepunkt på Italias tognett og veinett og det var vår siste by på vår reise.

På 1200-tallet var Bologna en av de største byene i Europa og like stor som Paris. I nesten tusen år har Bologna vært et utdanningssenter i Italia og det kan merkes at mange flinke i engelsk. Her finner du blant annet Europas eldste eksisterende universitet.

Det historiske sentrum i Bologna

Rundt Bolognas historiske sentrum går en oval og trafikkert ringvei som kalles Viale. Sentrum var opprinnelig omgitt av flere ringer med gamle bymurer, men nå gjenstår bare ni av de store inngangsportene. Området her er forholdsvis enkelt å orientere seg i, selv om mange turister ofte vil holde seg i og rundt hovedgata Via dell’Indipendenza og det praktfulle torget Piazza Maggiore. Men prøv deg gjerne i de mange sidegatene også, og du vil bli belønnet med mange kafeer, restauranter, flotte middelalderkirker, palasser, tårn og spir.

Et annet særtrekk med Bologna er alle byens porticos, eller overbygde arkader i stedet for fortau. Bologna har nærmere fire mil med slike fortaus arkader. Du spaserer under den ene buen etter den andre. Utrolig praktisk hvis regnet pøser ned, og svalende når solen steker som verst. Flere av arkadene er rikt utsmykket med malerier-fresker.

 

I sentrumsirkelens nordvestre hjørne finner du Bolognas sentralbanestasjon, Stazione Centrale, der mange turister ankommer til byen. Dette er en av Italias travleste stasjoner, og et trafikknutepunkt takket være den sentrale beliggenheten i landet. Stasjonen ble tragisk nok svært kjent i nyhetene i 1980, da en terroristbombe her drepte 85 mennesker og skadet flere hundre. For meg, Vibeke, kjenner jeg fremdeles redsel. Min søster kom med tog til Bologna den dagen som så mange forsvant. Men hun vant livet i lotto den dagen.

Nytelsen av å vandre rundt i Bologna gir en «sult» og det er mange flotte steder å spise middag på.

Første dag ble det en forholdsvis stor resturant, med få turister. Poeten – var navnet på osteriaen. En servitør som var en blanding av en perfekt kelner og en sjarmerende røver tok i mot vår bestilling.

Antipasti – spekemat, hovedrett – vi trengte litt «lett» mat. Det ble kalkunfilet med mozzarella, urter og «kledd» med spekk og stekt. I følge vår kelner var denne stekt 20 minnutter i ovn.

Mat, vin og service gjorde oss mette og vi klarte ikke å tenke på dessert. Vi vandret gjennom byen til vårt hotell og gikk forbi en isbar med lang kø. I dag var det ikke plass til en is. Nå var det sengen.

Neste dag en ny dag, ny vandring, nye opplevelser og måltider. Vi trodde vi var mette når vi næmet oss middagstid ca. klokken 20 00. En god Pizza hadde vært det rette, men nei da…

For en opplevelse vi fikk lov til å oppleve. En Trattoria av det gode gamle slaget… Og det var gutta som jobbet der også – penjonist segmentet som kunne det å skape et godt sted for de som ønsket et godt måltid. Restaurantens edstemann, var servitør og meget god på å lære fra seg de heftigste italienske banneord. Samtidtig var han stolt av å servere oss en fireretters middag som fikk smilet frem.  Vi ble mette på en behagelig måte, smilet ble større og kortet ble ikke «slitt» av utgiftene. En meget fantastisk middag som var laget av unike råvarer, var grobunn for minner og gode drømmer da vi endelig falt i søvn – den siste natten i Italia for denne gang.

 

Vi er så uendelige glade og ydmyke for hva vi har opplevd på vår reise i Italia. Vi ser frem til å finpusse en vandringsreise som vi med stolthet kan tilby deg som ønsker å vandre og sanse Italia.

Mennesker – Kultur – Historie – Natur – Mat – Drikke

En reise, vandring er en livsnytelse som gir minner, kunnskap, glede, opplevelser, felleskap og overskudd.

Vibeke & Aage

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

 

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Val d’Orcia, olivenolje, naturlige thermer, hjort, villsvin og en danske og en nordmann på vandring.

En ny dag, været? Sol, sol og atter sol og 28 gr kl 08:00.

Dagens vandring går fra Pienza til San Quirico d’Orcia. En kort tur på 11 km. Noen viktige momenter med slike vandringer er gode forberedelser. Det å vandre i 33-38 gr og gjerne mer, krever solkrem på utsatte steder, masse vann og frukt. Grunnlaget for dagen er frokosten, variert, sunt og godt samt et par piller med Sports Nutrition, for å skape et ekstra overskudd.

Sekken må være god, brede skulderremmer og et solid hoftebelte som avlaster skuldrene. Det kjennes å vandre i den varmen og med etapper på alt fra 11 til 23 km med en sekk på opp mot 20 kg ferdig med vannflasker og frukt.

 

I tillegg er samspill og oppmuntring en viktig del av turen, når varmen når hodet og en lett hodepine kryper frem i pannen. Drikk små slurker hele tiden og ta nødvendige pauser.

 

 

Dagens kjerrevei begynte med vandring gjennom og ved siden av frukthager, olivenlunder og noen få vinranker. Einebær i kanten, plommer innenfor gjerdet, samboca overalt, blomster med flotte farger og et rådyr som stod i veien og tittet på oss, før den bykset av sted på sedvanlig rådyrvis; elegante steg i raskt tempo.

Nå vet jeg hva balsam (eller lise) for sjelen er- en vandring i disse nydelige omgivelsene med alskens inntrykk. Minnekortet på fotoapparatet ble byttet til 8 GB for å ta i mot alt.

Penza, ostebyen fremfor noen i Toscana, med sin Peccorino. Der vi går i smågatene i byen og kjenner osteduften overalt. Små butikker tilbyr oste og vin smaking og man må smake. Ung, modnet og vellagret sammen med ulike dip, med roseblader og ingefær, honning og en gele med sort hyllebær for den vellagrete. Deilig!

 

Råvarer, meget kortreist ofte bare noen få meter er veien inn til kjøkkenet, der flere generasjoner er med på å lage maten til oss som er gjester på restauranten. Enkle oppskrifter som bestemor har lært av sin bestemor.

 

 

Gleden av å få ta del i historien,  nyte oliven som stammer fra oliventrær, som er plantet for over 70 år siden eller mer, bestemors håndlagete pasta og vin fra familiens vingård gjør oss ydmyke og fulle av kjærlighet til menneskene som tar vare på sin historie og skaper med den sin fremtid.

Hvert minutt, hvert steg vi er på vei, til å oppleve og la alle sanser få tid til å ta inn nye opplevelser og minner.

Siste 2 kilometere opp bakken ledet oss til den nordligste inngangen i muren som omkranser denne koselige middelalderbyen, med sine kirker, små piazzaer, osteriaer, kunstsmier og kafèer. Det vi gledet oss til etter en uke på vandring var et wellness hotell med spa, som skulle lindre slitne føtter og gi næring til huden og ny energi til oss. Dessverre ble det ødelagt av en mega sur resepsjonsleder og vi følte oss definitivt ikke velkommen. Et rom uten air condition takket vi bestemt nei til og endte opp i en nydelig villa med et flott rom og behagelig atmosfære. Ingen spa eller bad, men vi koste oss med aftentur rundt i byen og med god mat og lokal vin.

 

San Quirico d’Orcia er en vakker by som vi forlot med buss, da værmeldingen gav oss en «tilbakemelding» om at det i skyggen i dag ville være ca. 40 grader. Dagens etappe skulle gått gjennom et naturreservat på vei til Montepulciano med  29 kilometer.

 

Byen er like gylden som mye av landskapet, tufo stenen og støvet på våre sko og ben, Siena gul.

 

 

 

Bussen stoppet ved foten av «fjellet» som Montepulciano er bygget på og veien til hotellet var små fem minutter.

Albergo La Terassa, er navnet på hotellet og for et hotell og eiere. Vi ble tatt i mot av mor i huset, Victoria og tre små hunder. I en etasje nedenfor hørte vi en dyp røst som sang opera for hjemmebruk. Operasangeren var Roberto, som innlemmet oss i familien med en gang, viste oss et fargerikt hotell med mange etasjer og kroker. Pyntegjenstander over alt fra mange tiår i huset stammet fra middelalderen. Her står vinene fritt så det er bare å forsyne seg, men cola og øl står i en brusautomat som ikke virker.

Roberto er høy og en gang vært meget mørk. Nå sitter vi i bakhagen og nyter vin og vann med bobler mens vi hører Robertos sang mens han vekker seg selv etter siestaen.  Nå er det ikke lenger opera, men nå er det Saturday night feaver som spilles høyt og synges enda høyere til.

Over oss flyr ravnene og erter byens fugler, naboenes hunder bjeffer og barna til naboen er ikke like blid som hotelldirektøren og vil bare ha pizza – med en gang!  Kirkeklokkene forteller at klokken er 17.30 og vi gleder oss til kveldens middag.

Ønsker dere alle en fin kveld!

Vibeke & Aage

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

 

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Fra Paradisos himmelske dufter via stienes urter, plommeslang og fiken til Peccorino med svart trøffel…

Fra Paradisos himmelske dufter via stienes urter, plommeslang og fiken til Peccorino med svart trøffel…

 

Sansene gikk ville med fruen i Paradiso, Maria Therese, sin håndrullede Pici (tykk spaghetti) med hjemmedyrkede tomater og basilikum fra hagen og naboens okse som ga en nydelig filet med dagens grønnsaker. Dvs det som er ferdig og kan stekes, grilles eller kokes. Mat som ga oss en opplevelse i det toskanske kjøkken langt ute på bondelandet. Grazzie er byttet ut med gratie og varmt=calde er blitt til halde.

 

Fabio, mannen til fruen i huset Paradiso, kjørte oss 8 min ut på landsbygden hvor dagens tur startet med et kloster, en borg og den ene mer fantastiske gården etter hverandre. Krøtterstien som vi ville kalt den hjemme, er en gammel etruskisk vei, anlagt lenge før romerne nådde hit.

 

Stedvis grovhugget brostein og de stener man fant. Duften er spesiell. Fra, en type urt og blanding av fennikkel og dill samt noe søtt grønt som vi ikke fant ut hva var, fulgte oss i mange kilometer.

 

Denne omegnen er en del av Toscanas ørken, Deserto di Accona, hvilket vi merket underveis. Temperaturen steg og steg og det var to lett grillete nordmenn som kom frem til middelalderbyen Montisi, fra ca år 1200.

 

Vi strevde oss gjennom et varmt, men likevel så frodig og grønt landskap. Her dyrkes det mest oliventrær og olivenoljen herfra er viden kjent og merket Olive oil extra vergine DOP. Dop er det ikke, men for kjennere, en rå bra oliven olje.

 

Herfra kommer også den beste grove spaghettien i Italia. Det er perfekte grunnforhold.

 

 

Stedvis ble det produsert noe vin, mest rødvin og rosevin. Området har mange sjarmerende og rustikke Agritourismo, som bl a Belsedere slott.

Rett før, dvs ca 700 m før vi ankom Montisi, var den siste delen på asfalt og tempen var opp mot 40 grader. Plutselig stoppet en bil og spurte om vi ville sitte på. Hun bodde rett overfor vårt hotel og Susan som den skjønne damen het kjørte oss til hotelldøren. Gjett om det var velkomment.

Laconda hotel er et trivelig lite hotell, dessverre uten A/C, hvilket Aage var mest lei for. Med byfest, grilling og tilbehør ble natten lang før vi sovnet til musikk og små bambino som løp rundt i gatene etter kl 23:30…..hjelp…….

Etter en svett og varm natt uten A/C var det himmelsk med en kald dusj, hyggelig frokost og avmarsj var satt til kl 09.00

En 14 km tur lå foran oss og da jeg begynte å sjekke høydemåleren på klokken, viste den alt fra 314 moh, til 443, 312, 414, 322, 435, og 308 før 4 km opp til mål på 515 above sea level. Greit nok, fin trening, men i overkant varmt, med en sekk som var lastet med det vanlige pluss 2×1,5 l vann, 1x 0,5 l cola light og 2 fersken, 6 gule og 6 blå plommer. Fruktsaften fra disse smakte eventyrlig i pausene.

Starten var flott og vi ankom en sovende landsby, Castelmuzzio, omgitt av olivenlunder. Der på det nest høyeste punktet så vi Pienza 13 km unna, så nær, men så langt og varmt unna…..

 

Å være så heldig å gå med Vibeke er et italiensk kjøkken i seg selv. Det snakkes om urter, frukter og andre ville dyr. Ikke tøys det, for enkelte steder var det større dyr enn salamandere og firfisler som stampet med bena. Men, en jeger som Aage hadde jo med seg kniv, så vi var trygge, he he.

 

Vibeke stoppet ved bærbusker og mine forsøk på å si; ikke spis noe du ikke vet noe om falt på toskansk stengrunn. Som egentlig har en nydelig farge. En farge vekslende mellom gul, gull og gylden.

 

Det var bjørnebær, sambuca, hyllebær, plommer, finocchio selvatico, fiken og alt du kan tenke deg. En fin vandring gjennom kokebokens ABC om hva italienerne bruker til middag, lunsj og fest.

 

Med sine historier gikk oppoverbakkene unna og Pienzas tårn viste seg på en bakketopp, små 4 km unna. Opp, opp, drikke vann, puste, se, ta bilder, nye kjøkkeneventyr og plutselig var vi ved målet.

 

Det å snakke underveis og dele sansenes øyeblikk og oversette det til mat med de herligste vendinger, gjør at hodet glemmer en laaaaang, varm, tung oppoverbakke og gleder seg til å fortsette å nyte.

 

Tusen takk, Vibeke for en deilig tur, så langt.

Turen fortsetter i morgen……Til da-ciao

Vibeke & Aage

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

 

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Ny dag i bølgende landskap, sol, sikader, vinproduksjon og nydelige gårder og et «uheldig» stivalg.

Etter en lettere frokost i Borgo Antico ved Monteroni d`Arbia valgte vi å vente på en buss til starten på etappen, dvs unngå 2 km med asfalt. Men, her gjør bussjåføren som han vil. Buss kl 07:53 ble til 08:53, men kom ikke. Vi gikk da kl 09:15 og hadde gått i 4 min, og ble forbikjørt av 2 busser. Pytt-pytt, 1 time forsinket gjør ikke noe ettersom vi har hele dagen til rådighet.

 

 

 

Fint var det, fordi vi gikk langs endeløse åkre med solsikker, en verden i gult og grønt. Girasoli,  de snur seg etter solen.

 

Monteroni d`Arbia

 

Monteroni d`Arbia

Noen små km senere kom vi til et nydelig Agritourismo, San Alberto, og hadde en fin prat om Femirun og fottur i det toskanske landskap.

 

En kjerrevei ble til sti og litt tettere vegetasjon, som gjorde at vi tok et «uheldig» stivalg som ga oss 3 km ekstratur.

Landskapet rundt oss «lever» med lyder fra sikadene, duer, falker og mange salamandere.

Som overalt i Toscana finnes det koller hvor stiene slynger seg opp og ned, virker som mest opp. Kanskje ikke så rart med 15-16 kilo i sekken og italiensk sol som steker.

 

 

 

I kjerreveien passerer vi utallige blomster, urter og bærbusker, som sikori, blåregn, sambuca (svarthyll) og bjørnebær.

 

 

 

Syklister hilser buongiorno, bilister vinker og andre vi møter er pratsomme og hyggelige. Nydelige, herlige Siena-Toscana hvor vi føler oss så hjemme.

 

Den ene vinprodusenten, vingården, etter den andre forsvinner forbi med endeløse rader av vindruer. Nå plukkes blader av vinstokkene for at solen skal modne druene. Jo mer sol, dess større sukkerproduksjon i druene og sterkere vin.

Mellom vingårdene finnes noen store og fantastiske gårder med lange sypress allèer og hvit sand/grus på veien, alt frodig, grønt, velstelt og ordentlig.

 

 

Etter å ha passert et par store raviner i landskapet møtte vi på en stor flokk med kuer på beite og geiter som samlet seg i skyggen.

 

Heldigvis var stien over ravinen tørr og fin da vi passerte.

Morsomt å se Siena i det fjerne, gått så mange km allerede, men fortsatt ser vi byen og tårnene.

Lunsjen tok vi på et høydedrag med utsikt mot Asciano og bestod av epler, plommer, fersken og litt lunkent vann med bobler.

En fordel med varmen er at toalettbesøkene blir færre.

I bunnen av dalen åpnet veien seg og ble bredere og vi kunne se målet, Asciano, 8 km opp dalen. Det ble godt og varmt.

 

 

På den siste km i dag, ble vi stoppet av en trivelig eldre mann i sin hvite Jeep som spurte hvor vi skulle; Agritourismo Paradiso, svarte vi. Si, Paradis sa han og smilte, stoppet og la sekkene våre i bilen og vi fikk sitte på opp det siste stykket. Et pent og velstelt «hjem» med utleiemuligheter for opptil 25 personer. Vi ble vist til huset tett på poolen og det ble raskt vann, cola light, dusj og svømming i poolen.

 

Familien tok oss vel i mot og viste oss rundt. Rent, pent og velstelt.

 

Det beste var dusjen og svømmeturen etter en laaaaaang og varm dag for oss to «Giraffer».

Nå må vi avslutte dagens blogg, da det nærmer seg middag. Vi har sittet i hagen og skrevet bloggen midt i duften fra matlagingen til mor i huset, Marie Teresa. Det dufter hvitløk, basilikum, salvie og deilig steke duft av kylling.

Ønsker dere alle en fin kveld <3

Vibeke & Aage

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Sansene på reise, vakker natur som tar følesene på eventyr og skaper minner

Fuglekvitter, kaffeduft, lukt av nybakte kaker og «myk» kiming av kirkeklokker.

 

Klokken er fem, jeg vekkes av en glede, som får meg til å smile. I dag starter vi vår vandring i området rundt Siena – Toscana.

 

En ny dag, vi vet hvor vi skal sove de seks neste dagene, vi har tegnet ned ruten på kartet, men har aldri gått turen. Klarer vi å finne eselveier, kjerrestier og vandringsveier som er 2000 år gamle, blir ruten ca. 145 kilometer. Vi skal gå i vakre åser, laviner, fjell, igjennom jordbruksområder og nyte den mat og drikke som kommer fra den jord vi får lov til å oppleve.

 

 

For oss handler livet om å ta vare på dagen, være aktiv, nyte god mat og drikke og møte mennesker, samfunn og deres historie og hverdag.

 

Siena har vist oss sitt hjerte, «de» ønsker oss tilbake – vi har fått den ære av å «tilhøre» Siena. Meget stort og vi er utrolig ydmyke av å fått oppleve den ære.

 

 

 

Sitter nå på et vakkert slott, i vinduene henger vårt nyvaskete vandretøy til tørk og vi slapper av etter en dag med mange inntrykk og god mat og drikke.

 

 

 

Vi er bevisst med å spise godt, tar det kosttilskuddet vi trenger når vi skal gå langt, slik at kroppen ikke skal bli stiv og at restitusjonen skal gå hurtigere.

 

 

Skoene har fått et lett lag av Sienabrunt og en ny odør.

Minnene fra i dag er mange. Alt fra falkene som var på jakt og svevde over kollene, marker med solsikke, drueåkere, oliventrær, vandre over elver og æren av å kunne gå på veier som mennesker har brukt i over 2000.

 

Vi er blitt brunere i huden, behagelig  sliten i kroppen, en dag eldre og føler oss nysgjerrige og rike på det vi har opplevd i dag.

 

 

Nå gleder vi oss til middag, en god natts hvile og 23 kilometer venter på oss i morgen. Nye inntrykk i spennende områder, hvor vi skal oppleve landsbyer, vin og olivengårder og menneskene og samtalene mens vi går.

 

Livet er godt

Ønsker dere alle en fin kveld <3

Vibeke & Aage

 

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Mine avspenningsøvelser – Nervesystemene

På oppfordring og med «glede» deler jeg min kunnskap om det å jobbe med «smerte».

Mine avspenningsøvelser – Nervesystemene

Fysiske og mentale smerter man kan kjenne når man løper langt, ved sykdom, skilsmisse, når du mister jobben ol.

I årene før 2013 og mine operasjoner, utviklet jeg min egen metode for på en kognitiv måte ta «hånd» om smertene jeg opplevde. Mitt ønske og mål var å komme meg mentalt over den fysiske smerten.

I min søken etter gode øvelser som kunne være smertestillende, begynte jeg å fordype meg i hvordan nervesystemene påvirket meg og hvordan jeg kunne bruke kroppen min som redskap til å få en bedre dag.

Jeg startet opp med å lese om det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet. Kroppen er et eventyr og når jeg begynte å skjønne nervesystemenes oppgaver og prosesser, var det spennende å se hvordan jeg bevisst med pust, trening og måten å leve på, kunne påvirke kognitivt og fysisk, den smerten som jeg kjente hver dag.   

Det sympatiske nervesystemet aktiveres særlig i stressituasjoner, ved smerter eller situasjoner som er fysisk krevende og utløser en “fight or flight”-reaksjon.

Hjertet slår raskere, blodkarene til skjelettmusklene øker i diameter, slik at mer blod kan fraktes til musklene.

Blodkarene til fordøyelsesorganene reduseres i diameter, slik at blodforsyningen der avtar.

Luftveiene utvider seg, slik at vi kan puste inn og ut større mengder luft.

Disse endringene fører til økt tilførsel av oksygen og næringsstoffer til enkelte deler av kroppen og er nødvendige for at man skal kunne klare å arbeide hardt. Om morgenen da jeg ble vekket av smerter og automatisk startet med å puste inn og kjenne angsten, ønsket jeg ikke å gå inn i en “fight or flight”-reaksjon. Eller kanskje en motsatt “fight or flight”-reaksjon, vekk fra angst og muligheten til å løpe vekk fra en «fare». Jeg trengte å finne roen, komme meg bevisst ovenpå smerten.

I motsetning til de sympatiske nervefibrene, som strekker seg til så å si alle kroppens kjertler og glatt muskulatur, strekker de parasympatiske nervefibrene seg kun til begrensede deler.

Nervefibrene går hovedsakelig til kroppens indre organer. Av den grunn har det parasympatiske nervesystemet størst betydning for kroppens indre miljø over en lengre periode. Det er hovedsakelig aktivert når vi er avslappet og har en viktig funksjon i blant annet regulering av fordøyelsen.

Det parasympatiske nervesystemet har motsatt effekt av det sympatiske nervesystemet. Et eksempel på dette er at parasympatisk stimulering senker hjertefrekvensen, mens sympatisk stimulering øker den.

Fem øvelser som gir ro

Finne kroppens indre lyd.

  • Ligg på ryggen på gulvet, med nitti grader i hoften og kneleddet, hvile ben og legger på en stol. En pekefinger i hver øre, lukk øynene og pust langsomt ut samtidig som du fokuserer på å høre at du puster ut. Når du hører utpusten, gå videre og prøv å høre lyden av kretsløpet.

  • Stå som en hund på alle fire. Lukk øynene, svai med ryggen og pust ut. Krum ryggen og pust inn, ha fokuset på langsomme bevegelser.

  • Langsom dansing uten musikk.

  • Gå langsomt og beveg hendene i en sirkel foran deg.

  • Løpe forsiktig med å fokusere på utpust.

Etter øvelsene er kroppen klar for trening, 30 minutters gange eller en økt i den fart og lengde din form tillater.

 

Den beste livsinvesteringen vi kan gi oss selv er å være fysisk aktive i minst 30 minutter hver dag. Vi må finne ut av hva vi tenger av ernæring, søvn og adspredelser. Vi mennesker er  forskjellige så hver enkelt av oss må finne frem til sin egen livsmix.

En livsmix kan ikke skapes på skippertaksmentalitet og nyttårsforsett – det handler om hver dag, hvordan man vil leve, overleve og leve på best mulig måte. 

Jeg ønsker deg en aktiv og fin sommer. Nyt den gode maten og vær sammen med mennesker som ser deg.  La sofaen, TV og rengjøring få fri!  Støvdinosaurer kan leke seg under sofaen, mens du er ute og beveger deg til bedre helse, søvn, overskudd og godt humør.

Neste uke skal jeg blogge fra vandring i Italia. En nytelsesferie i Toscana, med joggeskoene på og mållinjen er å gå igjennom ukjent natur og landskap. Gjennom landsbyer, italiensk historie, spise kortreist mat og nyte distriktets vin.

I løpet av en uke skal vi la sansene få en ferie med opplevelser, vi skal føle, høre, se, lukte og smake omgivelsene mens vi er på vandring i vakker natur = LEVE NYTE.

Vibeke

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Bevegelsesrytme – løperytme. Hva er det? Det er et spørsmål jeg får ofte.

På vei mot din bevegelsesrytme – løperytme med bakkeløp, og løpedrill.

Bevegelsesrytme – løperytme. Hva er det? Det er et spørsmål jeg får ofte. Svaret er utrolig enkelt.

Bevegelsesrytme – løperytmen er når du beveger – løper som da du var fem år og ikke tenkte på at du beveget deg, men elsket farten, friheten og gleden som løping gir deg. Løperytmen er når du får rett «kroppsholdning» og puster riktig, slik at alle bevegelsene dine er fremover rettet når du går, gogger, jogger eller løper.

Du må finne steget ditt og hvordan det er best for deg å sette foten ned. Det er «kun» en ting, som ikke er bra med fotisett og det er motstem. Det vil si at du lander på hælen. Når du stemmer imot med hælen må du bruke enormt med krefter på å forflytte kroppen over foten og da kan du lettere bli sliten og skadet.

På vei mot løperytmen må du tenke på holdningen og trene styrke som gjør det enklere å bli en god løper eller også klare deg bedre i hverdagslivet.

Når du går og løper, tenk på holdningen. Prøv å gå som en italienerinne.  Lett opp med haken, brystet frem, frem med hoften. Med den oppreiste gangen puster du godt ut og er bevisst på armbruk for å skape fart fremover.

For deg som ikke har løpt på lenge vil jeg anbefale å fokusere på å finne din løperytme og styrke istedenfor tøffe løpeprogram.

Bruk de første ukene eller månedene med forsiktig tilnærming til løping, gjennom hurtig gange, løpeteknikktrening i form av drill og motbakkeløp, styrketrening, og en til to enkle treningsturer i uken.

 

Husk, bruk tid til å lære deg selv og løperytmen din å kjenne først. Når en grunnleggende styrke og løperytmen er på «plass», har du et sterkt fundament til å jobbe deg videre til en enda bedre form.

For å finne din løperytme og stil, tenk på følgende:

Meget sliten, men i utrolig godt driv – Kristin har bare 500 meter igjen til maratonmållinjen.

1)         Se lett opp, med en gang du ser ned i bakken så får du en feil holdning og krummer deg sammen.

2)          Frem med brystet.

3)          La magen få fri – Ikke hold magen inne, husk å puste ut – «Innpust» kommer automatisk.

4)          Når du går, gogger, jogger og løper, er det viktig at alle kroppens bevegelser går i «fartsretningen». 

5)          Prøv å overdrive og bruk armene som en sprinter kombinert med en langrennsløper. La tomlene nesten nærme seg øreflippen og la armen pendle bakut så langt du ville bruke en stav.

6)          Med føttene våre finnes det kun en regel. Ikke motstem. Setter du hælen ned først, må du jobbe deg over hele foten med kroppen før du kommer deg videre.

Bakkeløp

Bakkeløp er super trening og det beste med bakkeløp er at du setter foten riktig ned i bakken, midtfot eller forfot. Du unngår også for stor belastning på knærne.

Finn deg en bakke, prøv å løpe opp bakken (60 til 100 meter) mens du tenker på holdningen og kjenn hvordan foten treffer bakken – spennende. Nå kan jeg tenke meg at du lander på «mellomfot» eller forfot. Ta med den kunnskapen når du senere jogger på flatmark.

Motbakkeløp og løpedrill øvelser er supre øvelser når vi jobber med løperytmen og løpesteget. Jeg vil anbefale alle «nybegynnere» å legge inn bakkeløp og løpedrill to ganger i uken. Fantastiske øvelser på veien mot løperytmen som også gir styrke. 

Bakkeløp som langintervall gir også en meget god mulighet til å påvirke vår aerobe kapasitet. Det vil si at målet er å bedre transporten av oksygenet, slik at musklene kan nyttiggjøre seg av oksygenet som er i blodet fra hjertet.

Som «nybegynner» kan en kveld med løpedrill være hoveddelen av treningen. Varm opp i ti til femten minutter og så begynner du med drilløvelsene og fem motbakkeløp. Avslutt treningen med å gå eller jogge lett i ti til femten minutter.

 

Løpedrill kan gi deg en meget fin trening, men det er ikke så enkelt i starten. Men prøv å gjennomføre løpedrill to ganger i uken. Etter tre uker vil det være ganske så enkelt.

Ved å være nøye med utførelsen sørger man for at kroppsholdningen holdes, og at begge sidene av kroppen må gjøre en like stor del av arbeidet. Samtidig styrkes kjernestabiliteten når hele kroppstyngden balanser på et ben, som er det som skjer hver eneste gang du tar et nytt steg når du løper.
Finn en strekning, gjerne på mykt underlag som gressplen eller grusvei på 50 – 100 meter.

Løp en vei og gå tilbake.

De siste femti meterne av hver trening bør du gå eller løpe baklengs. JA, baklengs og husk holdningen: Vær stolt, opp med nesen, frem med brystet, skyv hoftene frem, husk utpust og løp eller gå og tenk etter hvordan du setter foten ned. Nå setter du forfoten ned og det er trolig bra! Da har du starten på ditt nye løpesett.

Bakkeløp og løpedrill

Det mest fantastiske med å bevege seg oppover i en bakke er at du setter foten riktig ned i bakken.

Finn deg en bakke, prøv å løpe opp bakken mens du tenker på holdningen og kjenn hvordan foten treffer bakken. Du lander nå på «mellomfot» eller forfot. Ta med den kunnskapen når du senere jogger på flatmark.

Motbakkeløp og løpedrill er øvelser som hjelper deg til å bli kjent med kroppen opp mot løpesteget og gir en forståelse av hvordan løperytmen er.

Løpedrill

Finn en rett strekning på ca. 50 –  100 m

Løp en vei, gå tilbake

Tenk på holdningen

1) Opp med haken

2) Frem med brystet

3) Frem med hoften

4) Bruk armene, men slapp av i skuldrene

5) Alle bevegelser i fartsretning

Baklengs løp

Hvordan: Finn et fast punkt å holde blikket på, slik at du ser litt opp – Bruk armene aktivt.

Hvorfor: Kjenn følelsen av å lande automatisk på forfot.

Vristjogg

Hvordan: Blikk og hake lett opp – Bruk armene aktivt – Tilt hofta lett – Tripp fremover på forfot.

Hvorfor: Styrkeøvelse for å oppnå et effektivt fraspark.

Hopp med samlede ben

Hvordan: Hold overkroppen rett – Blikk og hake lett opp – Hopp raskt fremover med begge bena samlet – Bruk armene.

Hvorfor: Styrkeøvelse og spenst for legger.

Høye kneløft

Hvordan: Blikk og hake lett opp – Brystet frem – Tilt hoften lett – Bruk armene aktivt – Løft annen hvert kne høyt og land på forfot.

Hvorfor: Styrkeøvelse for «muskelkorsettet», hofte og legg.

Oppspark bak

Hvordan: Blikk og hake lett opp – Brystet frem – Tilt hoften lett – Bruk armene aktivt – Løft annen hvert ben opp mot baken og land på forfot. 

Hvorfor: Styrkeøvelse for «muskelkorsettet», hofte, bakside lår og legg.

Husk: Løpedrillen hjelper deg til å forstå løperytmen og en god løpeteknikk samtidig som du trener opp muskulaturen som du trenger når du løper.

 

Ønsker deg en vakker og aktiv sommerdag!

På oppfordring fra mange vil  morgendagens blogg ta for seg øvelser som du kan bruke når du er sliten eller har smerter.

 

 

 

Vibeke

 FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken     

Bli med på et livseventyr, en reise med FemiRUN

http://www.newnordic.no/all-products/sports-nutrition

Søndagsturer – Delmål, halvmaraton og mat og drikke

Søndagsturer – Delmål halvmaraton, mat og drikke

FemiRUN har fast langtur hver søndag. Det blir det lagt opp til at man kan gå en maraton, hvis form og tid tillater det. Eller man kan gå kortere hvis man ønsker det.

Jeg vet med selv at det ikke er like lett å komme seg ut om søndagen. Sofaen kan være veldig fristende. Derfor gjør jeg en avtale med Vibeke Bjerg, sånn at jeg vet at jeg kommer meg avgårde.

 

Søndag 5. februar var en ny langtur for meg og klok av skaden søndagen før. Etter forrige tur har jeg lært at mat og drikke er viktig på langturer. Sist søndag hadde jeg ikke med mat og drikke. Det resulterte i at jeg var så svimmel da jeg kom hjem, at jeg holdt på å dette rett i badegulvet. En svimlende erfaring rikere, så hadde jeg meg 2 YT, gulrøtter og vann.

Det snødde bra på lørdagen og på søndagen, så det var veldig tungt å gå.  Planen min var å gi meg på Brynseng og ta t-banen derfra. Plutselig var vi langt forbi t- banestasjonen, og jeg ble med på resten av turen med til Grønland.

Fitbiten min fortalte da at jeg hadde gått 2,1 mil. Det er et halvmaraton. Yessss!

I dag kjenner jeg fremdeles treningstølhet, eller det er fremdeles veldig vondt i hele kroppen. Men det er en god smerte J Jeg er underveis.

I dag tirsdag, skal gå på tur med FemiRUN damene rundt Østensjøvannet. Det er fast hver tirsdag og vi møtes ved lekeplassen klokken 19. Denne turen anbefaler jeg på det sterkeste, passer for deg som ikke har trent på lenge og deg som ønsker å gå en tur.

Fra 1. februar har jeg gått på, Sports Nutrition fra New Nordic AS. For meg som endrer min livsstil, føler jeg at produktet gir med et overskudd i en livsperiode som krever all min energi. Jeg er i en fase hvor jeg trener hver dag og har et possitivt bevisst forhold til riktig ernæring.

 

Cecilie

 

New Nordic sponser meg med produkter.

 

FemiRUN

FemiROMA til FemiRUN – Boken med treningsprogram, inspirasjon og motivasjon: Link – Kjøpe boken        Se filmen

Reflekterer over året 2016, som har gitt meg så utrolig mye.

Reflekterer over året 2016, som har gitt meg så utrolig mye.

– Nina Boldevin –

 

 

 

Men nå er det 2017 som gjelder.

Hovedmål for 2017 er å gjennomføre halvmaraton i andre halvdel av året. Hvor og når er avhengig av lommebok og leilighetskjøp. Når man er enslig og uføretrygdet, er det ikke alt man kan få med seg. Men man kan gjennomføre mye på egenhånd, når man har FemiRUN som motivator.

 

nina-4

Forbereder meg, gjennom å tenke delmål og mål for både trening, kosthold,  sosialt liv, søvn og boligkjøp. Det blir helt sikkert et spennende år.

Delmål for januar er satt. Som skal lede frem til 10 km i winter run Oslo 4 februar.

 

nina-mal-januar

På Island marathon inngikk jeg et løfte om røykeslutt og strikking av pledd til Aage. Dette har vært en berg og dalbane, med sprekker. Så her må det intensiveres og karakterstyrken holdes. Særlig fordi jeg igjen har vært igjennom en lungebetennelse og har astma. Helt idiotisk og fortsette røykingen. Veksler mellom røyking, ikke røyking og røyketyggegummi. Pleddet til Aage vokser sakte.

Har vært i kontakt med treningssenter vedrørende personlig trener, medlemskap og mye annet, men innser at min økonomi ikke tåler slike utgifter. Så her blir Vibekes tips, mine hjemlige apparater og karakterstyrke må holde.

Kostholdet mitt er for så vidt greit og sunt, men sliter med å opprettholde faste tider for måltider. Så her er det lagt en plan for innhold og faste tider.

 

Sosialt liv: Jeg er en sosial person, eller har i alle fall vært, men når jeg ikke kunne jobbe mer, ble jeg mer introvert. En aktiv jobb i NAV arbeidslivssenter, med masser av gode kolleger og mange bedrifter som ansvar, ga meg så mye.

Når det tok slutt, og et samboerskap tok slutt, samt flytting. Ble det mye å forholde seg til. Skape en ny plattform for meg, har jeg jobbet med i 2016, og fortsetter å jobbe med det. Frivillighetsarbeid, familie og venner, er mitt nye liv. I tillegg har jeg planer om studier, og fotokurs står høyt på ønskelisten. Har en mor som trenger meg, og ikke minst har jeg to flotte sønner som gir livet mitt et rikt innhold.

 

Har så inderlig lyst på en hund, men har ennå ikke turt ta sjansen. Eldstesønnen sier – ta steget, om du er ute og farter har du mange som kan avlaste :-). Så kanskje det blir hund i 2017 🙂

Søvnen min er katastrofal. Det kan gå 3-4 døgn uten søvn, eller noen få timer nå og da. prøvde akupunktur når jeg bodde i nord. Det fungerte. Så jeg er på let etter en god akupunktør som kan hjelpe meg med det.

Boligkjøp: Jeg trives i leiligheten min, men leier og trives ikke så godt i denne byen. I løpet av året skal det investeres i ny bolig. Sannsynligvis i Drammen. Både spennende og skremmende.

 

Så 2017 blir et spennende år. Gleder meg til å starte på det. Gleder meg til å fortsette det gode liv med familie, venner og FemiRUN.  

 

 

nina-3

 

Godt nytt år alle i hop!

Fortsett å lese «Reflekterer over året 2016, som har gitt meg så utrolig mye.»